Wednesday, November 20, 2013

Corat-coret Haji 1434H-Episod 2

Ada sahabat bertanya, apa aktiviti di Madinah. Yang rasminya ada dua aktiviti utama iaitu ziarah luar dan ziarah dalam. Ziarah dalam ialah ziarah yang ke kawasan Taman Syurga atau Raudhah. Jemaah akan dibawa secara rasmi ke kawasan ini sekali sahaja, lepas itu pandai-pandai sendiri lah. Bagi jemaah lelaki tidaklah menjadi masalah kerana mereka boleh berziarah dalam ini pada bila-bila masa sahaja. Bagi jemaah wanita pula kenalah mengikut waktu-waktu yang telah ditetapkan iaitu selepas solat Subuh, selepas solat Zohor dan selepas solat Isyak. Tempoh menunggu untuk masuk ke kawasan Raudhah ada kalanya sampai 2 jam. Berasak-asak pula dengan jemaah yang berbadan besar dan gagah perkasa terutama dari Afrika, Pakistan dan negara-negara Arab lain. Kesabaran dan ketenangan sangatlah perlu di waktu-waktu begini.

Aktiviti lain ialah solat fardu berjamaah, solat-solat sunat, baca quran, zikir dan lain-lain mengikut hati masing-masing. Ada sahabat saya pergi Masjid Nabawi dari sebelum Subuh dan hanya akan balik ke bilik selepas Isyak. Seharian beramal di masjid. Ada pula sekadar beramal yang wajib sahaja, kemudian menghabiskan masa yang selebihnya menjana ekonomi penduduk Madinah. Saya dan suami sentiasa bersama ke masjid bersama-sama. Selalunya kami ke masjid sekitar pukul 3.00 pagi. MasyaAllah, rupa-rupanya waktu itu sudah ramai jemaah. Di dataran penuh jemaah berbaring dan tidur. Mulanya saya rasa pelik, tetapi kemudiannya saya faham mereka merupakan jemaah yang berkampung di situ. Mereka tidak mempunyai hotel atau tempat penginapan yang khusus. Di dataran itulah mereka tidur, makan mahupun solat! Nasihat kepada sesiapa yang belum pernah ke Masjid Nabawi, silalah ke masjid sekuarang-kurangnya sejam sebelum masuk waktu, kerana jika anda lewat bermakna anda tidak lagi dibenarkan masuk ke dalam masjid kerana sudah dipenuhi jemaah. Pukul 6.30 pagi kami keluar dari masjid. Di luar pagar penuh dengan peniaga yang menjual pelbagai barangan. Di situlah kami membeli cenderahati atau keperluan diri sebelum balik ke hotel. Membeli di awal pagi atau selepas Isyak  lebih selesa kerana cuacanya lebih nyaman.

Oleh kerana saya ke mana-mana dengan suami, tentulah saya berseorangan ke kawasan jemaah wanita. Jadi, tidak susah untuk saya menyelit di mana-mana saf. Selalu saya masuk jauh ke dalam, kerana lebih lapang dan tidak bersesak-sesak dengan jemaah lain. Hanya satu, tidak ramai jemaah haji Malaysia di kawasan itu. Tidak mengapa, jemaah lain itu saudara kita jugakan. Saya selalu mengambil kesempatan untuk membaca al-quran setelah selesai solat. Saya tidak baca dengan suara berbisik dan tidak pula dengan suara yang kuat. Maklum, dalam masjid ada ramai jemaah bersolat sunat, membaca al-quran mahupun berbaring atau tidur melepaskan lelah. Tentulah bacaan yang kuat akan mengganggu ibadah orang lain. Jadi, saya baca dengan nada yang sederhana saja namun masih dapat didengar oleh jemaah yang berhampiran. Namun ada beberapa kisah berkaitan dengan bacaan al quran saya ini.

Pertama, ketika saya sedang membaca al-quran, tiba-tiba saya dapati sekumpulan jemaah haji dari China mengelilingi saya dengan al-quran masing-masing. Mereka buka muka surat yang sama dengan yang saya baca. Mereka meneliti bacaan saya, kemudian bercakap dan bertanya dalam bahasa yang saya tidak faham. Bahasa China, mana saya tau! Kemudian dengan gaya ayam itik berkomunikasi, seorang mak cik China tadi minta saya baca al-quran di muka surat yang mereka telah pilih lalu merakam bacaan saya di dalam telefon. Saya dapat lihat air muka gembira di wajah mereka. Mak cik-mak cik China itu kemudian memberikan saya apa-apa saja yang ada dalam beg mereka, biskut, gula-gula, roti, epal dan lain-lain. Saya memberikan mereka botol spray yang saya gunakan untuk berwuduk apabila melihat mereka sangat berminat dengan botol yang sentiasa diisi dengan air zam-zam itu...siap buat demontrasi wuduk menggunakan spray lagi..hehe.

Kedua, saya sedang membaca al-quran di saf belakang. Tiba-tiba 2 orang jemaah Afrika yang duduk di saf hadapan saya berpusing mengadap saya. Mereka meniarap di hadapan saya sambil menongkat dagu. Saya teruskan bacaan dengan harapan mereka turut mendapat pahala mendengar bacaan al-quran. 

Ketiga, saya sedang membaca al-quran berhampiran sebatang tiang. Tiba-tiba datang seorang jemaah bercakap dalam bahasa Arab. Saya hanya faham 'arabic, arabic' sahaja. Tidak lama kemudian datang rakan-rakan jemaah tadi lalu beliaupun bercerita dengan rakan-rakannya tentang saya. Mujur ada yang agak muda boleh berbahasa Inggeris broken-broken macam saya. Mereka ini rupanya jemaah dari Mesir. Saya disuruh membaca al-quran dan mereka mendengarnya."MasyaAllah..masyaAllah".Kata mereka. Seorang lagi minta saya membaca al-Fatihah. Yang agak muda berkata, dia pelik sebab saya boleh membaca al-quran dengan baik mengikut lajnah Arab tetapi saya tidak boleh berbahasa Arab. Dicubit-cubitnya pipi saya yang gebu ini..hehe. Dia tanya nama saya, bila saya beritahu nama saya Najmiah, dia berkata,"Najmiah? Star?" . Saya mengangguk lalu dijawab "MasyaAllah..MasyaAllah".

Keempat, seorang jemaah Indonesia yang duduk bersebelahan saya tidak mahu berganjak walaupun dipanggil rakan-rakannya." Ibu, yuk kita pulang" lalu dijawab,"Sebentar, adik ini bacanya enak sekali." Akhirnya dia ditinggalkan kerana terus duduk di sebelah saya sehingga saya selesai membaca al-quran.

Allah..Allah. Suami mengingatkan saya agar membetulkan niat kita membaca al-quran. Ya, saya tahu dan sentiasa sedar tentang itu. Saya teringat satu buku yang saya baca. Allah Ta’ala memerintahkan kepada orang mukmin untuk mendengarkan Al-Qur’an dan memperhatikan dengan tenang. Allah subhanahu berfirman:
( وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ ) الأعراف/204
Dan apabila dibacakan Al Quran, maka dengarkanlah baik-baik, dan perhatikanlah dengan tenang agar kamu mendapat rahmat.” SQ. Al-A’raf: 204.

Saya berdoa," Ya Allah, engkau buanglah segala sifat megah dan sombongku ya Allah. Engkau buang rasa riak dalam diriku ya Allah. Engkau jadikan orang-orang yang mendengar bacaanku ini dapat merasa keindahan al-quran. Engkau berikan pahala kepada mereka ya Allah. Ya Allah, berikan mereka kebaikan , ketenangan dan ilmu yang luas,........"

...bersambung..


2 comments:

  1. dapat saya bayangkan suasana itu najmiah. mengendeng2 depa menghampiri bila terdengar orang membaca quran. saya rasa sebab orang malaysia baca sedap. orang arab kan laju..macam baca buku...hee:-))

    ReplyDelete
  2. k.jie...sy menangis baca catatan ini...teresak-esak.....tak tahu bakpo...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2009 - 2013 © NAJMIAH DOLLAH