Saturday, November 3, 2012

Aktiviti Membakar Lemak..

Pagi-pagi lagi, encik suami ajak pergi Temerloh untuk servis kereta. Kan dekat nak cuti ni. Keluarga besar saya bercadang nak buat percutian keluarga ke Taiping. Wah, semua orang teruja dan tidak sabar. Jadi, untuk memastikan rancangan kami berjalan lancar, kereta perlu diservis supaya ia dapat memberikan khidmat yang terbaik untuk kami.

Namun, saya tidak mahu ke sana (Temerloh). Tentu bosan menunggu kereta diservis, lebih baik saya duduk di rumah saja, banyak lagi urusan rumah tangga yang belum beres. Oleh kerana anak dara saya ada bercuti di rumah, dia saya amanahkan untuk menyapu, membasuh dan menjemur kain dan kemas apa2 yang patut. Saya pula memikul tangga dan disandarkan di tingkap rumah. Berbekalkan sebilah parang panjang yang boleh tahan jugala tajamnya saya melangkah berhati-hati ke kawasan 'hutan dara' belakang rumah.

Saya turun melalui tingkap yang muat-muat badan saya. Dengan bakat menebas hasil pengalaman lalu, saya menghayun parang dengan penuh semangat. Beberapa perdu pokok senduduk dan kapal terbang yang bersaiz besar rebah ke bumi. Aroma semak-samun yang terbit dari hasil tebasan saya tadi membangkitkan nostalgia yang indah.  Saya teringat aroma yang sama bila saya dan adik-adik..arwah Za & Judin membersihkan kebun kelapa sawit bersama-sama emak. Emak, (dah balu masa tu) mengarahkan kami mencabut anak-anak pokok kayu. Kata emak, kalau tebas sekejap saja pokok akan bertunas semula. Jadi kamipun menggunakan semua kudrat yang ada mencabut anak-anak pokok sampai melelas tapak tangan...saya tak pasti adakah anak-anak saya boleh buat apa yang saya dan adik2 dulu buat dengan rela dan senyuman. 

Lega rasanya melihat kawasan belakang rumah sudah terang.Sebelum ni Encik suami sibuk nak upah orang  orang..ha, tengok..dengan tenaga wanita yang dah berumur ni, pokok-pokok semak itu telah tumbang menyembah bumi. Peluh keluar mencurah-curah.

Harap-harap selepas ini saya boleh menebas dengan kawasan yang lebih luar lagi dan dengan itu lebih banyak lagi lemak yang cair...ringan sikit badan.

1 comment:

  1. Wah, dah jalan-jalan Taiping ye! Sayapun dalam perancangan nak bawa anak2 ke sana..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2009 - 2013 © NAJMIAH DOLLAH